Load ρε!! (by Theios Pillow Pants)
(Αναγνώστη, στα πλαίσια της διεθνιστικής και συνεργατικής κουλτούρας του μπλογκ, η μονοπρόσωπη Κεντρική Επιτροπή (που αποτελείται από μένα) συνεδρίασε και αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να δημοσιευτεί για ΔΕΥΤΕΡΗ φορά σε αυτό το μπλογκ κείμενο γραμμένο από Ειδικό Συνεργάτη, μετά το Ο Τζων Φιστίκης απαντά. Αυτή τη φορά καταλαμβάνει τον φιλόξενο χώρο μας (τι εννοείς "όχι και τόσο φιλόξενο", αναγνώστη, 2/104 αναρτήσεις από άλλους = 1,92%, μια χαρά ποσοστό είναι) ο Theios Pillow Pants, με ένα κείμενο για τους Metallica και το Load. Enjoy!)
Γιατί το Load είναι ο δεύτερος καλύτερος δίσκος των Metallica;

1996. Η χρονιά που ακόμα το ΜTV έπαιζε 95% μουσική, το Comfuzio από την ΕΤ-3 μετακόμισε στο Star, οι Pantera έβγαλαν τον τέταρτο καλύτερο δίσκο των 90’s (Great Southern Trendkill), ο Burzum ήταν ήδη ενάμιση χρόνο στη φυλακή. Ο Ανδρέας πέθανε (Τι εννοείς ποιος Ανδρέας; Ένας είναι ο Ανδρέας!), ο Μητσ... Εεε…ο Επίτιμος άρχιζε να εδραιώνει τον μύθο του απέθαντου και… οι Metallica κυκλοφόρησαν τον πιο αμφιλεγόμενο δίσκο της τριανταπεντάχρονης καριέρας τους: Το Load Κυρίες και Κύριοι.

Ακόμα το θυμάμαι. Ήταν Απρίλης όταν το MTV ανακοίνωσε ότι θα προβάλει σε παγκόσμια πρώτη το νέο βίντεο κλιπ τους. Για μέρες γίνονταν κουβέντες. Αν το Load θα ξεπεράσει το Black Album, το πόσο γαμάει το Master of Puppets, ότι το Justice for All είναι το τελευταίο καλό τους άλμπουμ. Σε review του Metal Hammer για την προακρόαση του δίσκου, από τα μεγάλα κεφάλια του περιοδικού τότε, τα μηνύματα δεν ήταν καλά. Αλλά νταξ μωρέ, Metal Hammer είναι.

Και έρχεται εκείνη η «άγια μέρα» της προβολής του βίντεο. Μια μελωδία που θύμιζε «εκείνο το φλώρικο»: Kοντά μαλλιά, piercing, βαμμένα νύχια, βίντεο υπερπαραγωγή με κόλαση του Δάντη και «κουλτούρα να φύγουμε». Χαλαρό κουπλέ με δυνατό ρεφρέν, θα το έλεγες και λίγο άνευρο. Και ένας τίτλος, Until it sleeps, ασυνήθιστα ποιητικός για «άπλυτους μεταλλάδες».  


Για να ξέρουμε για τι μιλάμε.


Την επόμενη μέρα; Κ Ο Λ Α Σ Η. Οι περισσότεροι να κράζουν, να απομυθοποιούν, να σιχτιρίζουν. Αναλύσεις του τύπου: «Τι νερόβραστη χαζομάρα είναι αυτή;», «Νταξ καλό είναι αλλά δεν είναι Metallica» κ.ά. Αφορισμοί και κάψιμο στην κεντρική πλατεία για τους αλόθρησκους. Ο νεολαίος τότε Theios Pillow Pants αποφάσισε να περιμένει την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου. Κυνηγήθηκα για μαύρη μαγεία. Μου το φύλαγαν άλλωστε γιατί άκουγα και Black Metal. Το κομμάτι (Το Until it sleeps ντε.) ομολογώ ότι μου είχε κάτσει στραβά. Μέχρι και σήμερα, ακούγοντας πάλι τον δίσκο την ώρα που έγραφα το κείμενο, κρατήθηκα να μην πατήσω next. 

Αισίως όμως έχουν περάσει 20 χρόνια και μπορούμε άφοβα να το παραδεχτούμε. Το Load, αν δεν υπήρχε το Ride Τhe Lightning, θα ήταν ο καλύτερος δίσκος των Metallica. Ομολόγησε το επιτέλους, δεν είναι κακό. Είναι ένας δίσκος που έχει τα πάντα: Ωραία riff, μελωδιάρες, συναίσθημα που ξεχειλίζει από παντού, τη δεύτερη καλύτερη power ballad (Bleeding me), μια ύπουλη και υποβόσκουσα δύναμη που περιμένεις να σκάσει από στιγμή σε στιγμή. Άψογη παραγωγή, έναν Hetfield χωμένο ακόμα στο αλκοόλ να γράφει τους πιο εσωτερικούς και λυρικούς του στίχους και φυσικά το μεγάλο ατού, που έναν χρόνο μετά στο ReLoad θα φανεί πολύ εντονότερα: Ο δίσκος «βρωμάει και ζέχνει» Black Sabbath. Βασικά και μόνο το τελευταίο αρκεί.

Ναι ρε φτωχοδιάβολοι, είναι δισκάρα το Load. Γιατί μετά την επιτυχία του Black Album οι Metallica ήταν πιο απελευθερωμένοι, δεν τους ένοιαζε να πετύχουν κάτι. Τα είχαν πετύχει όλα, ΗΤΑΝ η μεγαλύτερη μπάντα του πλανήτη και δεν είχαν κανένα φόβο να κάνουν ότι σκατά ήθελαν. Αν ο δίσκος είχε περισσότερο Newsted κιόλας, δεν ξέρω καν αν θα κάναμε τώρα αυτή την κουβέντα.
Οπότε λοιπόν βγείτε από την ντουλάπα, κοιταχτείτε στον καθρέπτη και πείτε δυνατά: «ΤΟ LOAD ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ METALLICA. ΝΑΙ ΡΕ, ΠΡΟΒΛΗΜΑ? Α, ΠΡΟΒΛΗΜΑ.»


Υ.Γ. 1: Ευχαριστώ πολύ τον Theio για αυτό το κείμενο. Μου άρεσε πολύ και το προσυπογράφω (ήρθε και σε κατάλληλη στιγμή που το blog μύριζε κατάθλιψη για να μας ανεβάσει λίγο). Σε καμιά πενηνταριά αναρτήσεις θα δημοσιεύσω κι άλλο κείμενο ειδικού συνεργάτη, αναγνώστη (μη χαλάσει και το 1,92%).
Υ.Γ. 2: Ο Theios Pillow Pants με τη σειρά του ευχαριστεί πολύ την Polymnia για την επιμέλεια..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου